Zonnepanelen kopen stappenplan

 

Om zonnepanelen te kopen is het goed om een idee te hebben waar te beginnen met de orientatie bij zonnepanelen kopen en waar op te letten tijden het aankoopproces tot de daadwerkelijke aankoop van de zonnepanelen.

 

Stap 1: is uw dak geschikt voor zonnepanelen

 

Te veel en constante schaduw op zonnepanelen

 

Bekijk eerst of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Wanneer uw dak veel en constant (grotendeels van de dag) schaduw heeft op de plek waar de zonnepanelen zouden komen dan zal de opbrengst veel te laag uitvallen om zonnepanelen echt rendable te maken.

 

Orientatie zonnepanelen te veel op het noorden

 

Hetzelfde geldt voor een orientatie/azimut waarbij zonnepanelen te veel op het noorden zijn gericht. Orientaties op het westen of oosten zijn wel rendabel, maar vanaf noord-oosten of noord-westen kunt u beter op de andere kant van het dak kijken welke meer richting het zuiden gericht zal staan.

 

Oplossing schaduw is mogelijk mico-omvormers of optimizers

 

Al zijn er oplossingen als micro-omvormers of optimizers voor deel schaduw. Micro-omvormers en optimizers regelen elk zonnepaneel apart en zorgen dat er zo mogelijk 25% meer opbrengst behaald wordt, omdat de zonnepanelen welke minder presteren (bijvoorbeeld door schaduw) niet meer de opbrengst verlagen van de goed presterende zonnepanelen uit de string/serie. Optimizers en micro-omvormers zijn wel een stuk duurder dan standaard omvormers.

 

Stap 2: De afmetingen van uw dak om de zonnepanelen op te plaatsen.

 

Standaard zonnepanelen maat of afwijkende maat zonnepanelen

 

Standaard zijn zonnepanelen 1.65m in lengte bij 1.00m in breedte. Mocht er op uw dak net een zonnepaneel te weinig passen dan kiezen veel van onze klanten voor de Panasonic 240 Watt zonnepanelen. Deze zijn namelijk 80 cm breed in plaats van een meter en dan kan er per rij vaak net een zonnepaneel extra bij. Wanneer u drie rijen plaatst zijn dat drie zonnepanelen meer. De Panasonic zonnepanelen zijn wel wat duurder, maar hebben ook een hoger rendement dan de standaard zonnepanelen.

 

Portret of landscape opstelling zonnepanelen maakt niet uit

 

Het maakt niet uit of de zonnepanelen portret of landscape geplaatst worden. Dit kan ruimte schelen en heeft verder geen nadelig effect. Wel kan dit esthetisch een wat minder mooi resultaat op uw dak geven, dat is we’ll het overwegen waard.

 

Stap 3: Welke type zonnepanelen?

 

Bekijk eerst uw jaarlijkse stroomverbruik om te bepalen hoeveel zonnepanelen

 

Bekijk nu eerst uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dit bepaalt namelijk hoeveel wattage u nodig heeft aan zonnepanelen. U verbruikt bijvoorbeeld 3600 Kilowattuur (Kwh) per jaar. Wat een goede indicatie van het stroomverbuik van een gemiddeld gezin tegenwoordig, met computers en andere elektronische apparaten. Om de opbrengst in Kilowattuur van uw zonnepanelen te berekenen, vermenigvuldigt u het totale wattage met factor 0,9. Dit is wanneer uw zonnepanelen op het zuiden zijn georienteerd en een ideale hellingshoek van 30 graden. Mocht u afwijken hiervan tot het oosten of westen of 15 graden bijvoorbeeld dan kunt u rekenen met 0,8 of 0,85. Bij een oftferte aanvraag zal Thyser u informeren over het rendement van uw zonnepanelen installatie. Om 3600 Kwh te produceren op jaarbasis, heeft u 4000 Watt aan zonnepanelen voldoende (4000×0.9).

 

4000 Watt zijn 16 zonnepanelen van 250 Watt of 13 a 14 zonnepanelen van 290 of 300 Watt. Mocht u ruimte tekort hebben op het dak dan kunt u kiezen voor zonnepanelen met een hoger wattage of een betere efficientie en dus een hogere opbrengst leveren.

 

Blijf met de zonnepanelen productie onder uw jaarlijkse stroomverbruik

 

Wij raden onze klanten altijd aan om net iets onder de jaarproductie te blijven met de zonnepanelen opbrengst. Dus in plaats van een productie van 3600 Kwh is 3400 of 3500 Kwh al voldoende. U wilt namelijk niet meer produceren dan dat u verbruikt. Mochten er een aantal zonnige jaren zijn, dan produceert u al snel meer dan uw jaarlijkse verbruik. Ook kan uw gezinssamenstelling veranderen, zowel dat er mensen uit huis gaan of dat er mensen bijkomen, houd hier rekening mee. In dit geval zou in plaats van 16 zonnepanelen, 15 zonnepanelen ook al voldoende zijn.

 

Verder is er ook het esthetische aspect van zonnepanelen.

 

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met verschillende kenmerken:

 

– Monokristallijne zonnepanelen.

– Polykristallijne zonnepanelen.

– Full black/volledig zwarte zonnepanelen

 

Het rendement tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is op particulieren woningen te verwaarlozen. Polykristallijne zonnepanelen hebben blauwe zonnecellen, wat ze wat opvallender maken. Sommige mensen kiezen daarom voor monokristallijn zonnepanelen omdat deze een zwarte uitstraling hebben door de zwarte zonnecellen, maar wel met een grijs kader. Sommigen willen volledig zwarte zonnepanelen en nemen dan Full Black zonnepanelen. De polykristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen het voordeligst, daarna de monokristallijne zonnepanelen en dan de volledig zwarte zonnepanelen. Zwart neemt warmte op en maakt het zonnepaneel iets minder efficient. Daarom worden er in zwarte zonnepanelen efficientere zonnecellen geplaatst om het verlies te compenseren. Efficientere zonnecellen maken het zonnepaneel ook weer wat duurder, maar esthetisch is het voor mensen met een zwart dak bijvoorbeeld een groot voordeel.

 

Alle informatie over onze zonnepanelen merken vind u op:

 

https://thyser.nl/?page_id=58

 

Stap 4: Welke omvormer voor de zonnepanelen

 

Bekijk allereerst uw elektra. Wanneer het veel werk en dus veel tijd en geld kost om een aparte groep voor de omvormer aan te leggen, kunt u ook omvormers aansluiten welke op een bestaande groep kunnen.

 

Het bovenstaande betreft enkele gevallen.

In de meeste gevallen kijkt u naar:

– de fabrikant van de omvormer

– hoeveel wattage heeft u in totaal en de bijbehorende omvormer

– efficientie van de omvormer

– heeft u meerdere MPP trackers nodig voor verschillende strings zonnepanelen

– hoe wilt u de omvormer en zonnepanelen productie kunnen uitlezen; WIFI/bluetooth/display

– Garanties

– Prijs

 

Meer hierover op:

https://thyser.nl/?page_id=60

 

 

Stap 5: welk installatiemateriaal voor de zonnepanelen

 

 

Voor het installatiemateriaal van de zonnepanelen zijn er meerdere mogelijkheden.

 

–       Als eerste bepaald het dak het zonnepanelen installatie materiaal
Op een plat en schuin dak kunt u de zonnepanelen in portret en landscape opstelling plaatsen. Niet alle zonnepanelen materiaal fabrikanten bieden bijvoorbeeld de portret opstelling voor de zonnepanelen niet als materiaal optie. Uw dak bepaalt als eerste het type materiaal voor de zonnepanelen, bijvoorbeeld voor een bitumen dak hebben ook niet alle zonnepanelen materiaal fabrikanten opties.  Het Clickfit zonnepanelen materiaal systeem bijvoorbeeld is bijvoorbeeld vrij lastig om op een gehaakt dak te installeren.

 

 

– Vervolgens kijkt u naar zaken als: degelijkheid van het zonnepanelen materiaal, de garantie op het zonnepanelen materiaal, of het materiaal makkelijk te installeren is.

 

Meer hierover op:

 

https://thyser.nl/?page_id=62

 

 

Stap 6: Voordat u de zonnepanelen installeert of dat de zonnepanelen geinstalleerd worden

 

Waneer u uw zonnepanelen pakket geselecteerd heeft en klaar bent om de zonnepanelen te installeren of geinstalleerd te hebben, vraagt u dan direct na bij uw netbeheerder of de digitale meter moet worden vervangen in het geval deze geen stroom kan terugleveren aan het net. En laat deze ook direct vervangen (indien deze eventueel vervangen moet worden).

 

Ook kunt u direct de btw teruggaaf van de zonnepanelen investering in werking zetten.

 

Meer hierover op:

https://thyser.nl/?page_id=769

 

Stap 7: zelf zonnepanelen installeren of zonnepanelen laten installeren

 

Indien u een beetje handig bent kunt u de zonnepanelen gemakkelijk zelf installeren.

 

Daarbij zijn wij bij Thyser zeven dagen per week en daarbij dus ook in het weekend bereikbaar voor vragen tijdens de doe-het-zelf installaties van zonnepanelen.

 

Verder verhuurt Thyser ook ten behoeve van doe het zelf zonnepanelen installaties:

 

– Steigers

– Veiligheidspakken

– Ladders

 

Het is wel van belang dat u geen hoogtevrees hebt en dat u een beetje kunt tillen. Vooral bij een plat dak installatie van zonnepanelen is het omhoog tillen van de stenen en bij zowel een schuin als plat dak de zonnepanelen omhoog tillen een aardig zwaar werk.

 

Meer hierover op:

https://thyser.nl/?page_id=92

 

 

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]