Zonnepanelen hoe werkt het?
Zonnepanelen werken op licht, dus zowel bij bewolking, diffuus licht en volle instraling produceren de zonnepanelen. De zonnepanelen worden zoals op het plaatje aangegeven geplaatst op een schuin dak of plat dak van bijvoorbeeld een huis, bedrijf, schuur of garage. De zonnecellen, waar een zonnepaneel uit bestaat, zetten het (zon)licht om naar elektrische gelijkstroom. Deze gelijkstroom gaat via bekabeling naar een omvormer, welke deze spanning omzet naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet (230 volt). De omvormer stuurt de wisselstroom naar de meterkast en laat uw verbruiksmeter dan terugdraaien.
Wat is een zonnepaneel:
Een zonnepaneel of Photovoltaisch paneel is een paneel dat elektriciteit genereert uit zonlicht. De energie welke hieruit voorkomt wordt ook wel zonne-energie genoemd. Een zonnepaneel bestaat uit een aantal fotovoltaïsche cellen. Deze fotovoltaïsche cellen worden meestal gemaakt van silicium en elke cel bevat twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Daarom worden deze cellen ‘photovoltaïsche cellen’ genoemd naar de twee Griekse woorden phos = Grieks voor licht en Volta, naar de eenheid van elektrische spanning. Voor het opwekken van stroom is niet per se direct zonlicht nodig.
Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel ook elektriciteit, zij het wat minder.
Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om de zonne-energie (gelijkstroom) naar bruikbare wisselstroom (waar huishoudelijke apparaten op werken) om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Zo’n compleet systeem wordt ook wel een PV-systeem genoemd (PhotoVoltaïsch-zonnepanelen systeem).
De zonnecellen zetten het (zon)licht om naar elektrische spanning en de omvormer maakt van deze spanning wisselstroom voor het elektriciteitsnet (230 volt). Als de stroom die overdag wordt geproduceerd, niet door het huishouden wordt gebruikt, dan zal de elektriciteitsmeter meteen gaan teruglopen. Hiervoor moet de meter wel geschikt zijn of er geschikt voor worden gemaakt. Per saldo zal de stroomrekening dan lager uitvallen, afhankelijk van de capaciteit van het PV systeeem dat is geplaatst.
Sommige systemen geven zelf aan wanneer een paneel niet goed functioneert. Er zijn systemen die u aan kunt sluiten op uw computer voor registratie en het bijhouden van o.m. de stroomproductie.
Zonnepanelen rendement zonnepanelen in Nederland en België
In Nederland en België is er meer dan voldoende direct zonlicht en diffuus zonlicht om de zonnepanelen een goed rendement te geven. De terugverdientijd in Nederland en België ligt tussen de 4 jaar en 8 jaar op de zonnepanelen. Het gaat bij zonnepanelen om de instraling van het licht, dit gaat ook om diffuus licht en dat is meer dan voldoende in Nederland en België. De warmte van de zonnepanelen is nadelig voor de opbrengst, waar in landen als Spanje de warmte extreem is en dus meer verlies hebben, is dit in Nederland niet het geval. De instraling in Zuid-Europa is wel hoger en daarom hebben de zonnepanelen in Zuid-Europa een wat hoger rendement.
Het zonnepanelen rendement welke geproduceerd word door onze zonnepanelen merken in Nederland en België werkt met een rendement factor van gemiddeld 0,9%. Dus 2000 Watt (acht zonnepanelen van 250 Watt) levert ongeveer 1800 Kwh onder ideale omstandigheden. Dit betekent ongeveer 450 Euro aan energiebesparing per jaar. Klik hier indien u wilt bekijken hoeveel een zonnepanelen pakket van acht zonnepanelen kost.
Het zonnepanelen rendement van 0,9 houden wij aan bij Thyser als rendementsfactor om mee te werken. Uit de praktijk is gebleken dat de rendement factor boven de 0,9% ligt. Hoe ver deze boven de 0,9% uitkomt, ligt aan het zonnepanelen merk. Ons merk ET Solar bijvoorbeeld behaalde in 2012 tussen de 0,9 en 0,95% als jaarlijkse rendementsfactor. Een woning op het zuid-oosten, met een schuin dak en zwarte zonnepanelen (drie factoren welke het rendement wat verlagen) behaalde toch nog een rendement van 0,93%. Terwijl Panasonic tussen de 0,95 en 1,05 procent rendement behaalde. Deze rendementen en opbrengsten van de zonnepanelen worden ook gegarandeerd door de garanties.
Foto: Instralingsgemiddelde zon Europa zonnepanelen
Zonnepanelen watt-piek (Wp)
Net als bij alle elektrische apparaten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van stroom is echter nooit gelijk doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Bij zonnepanelen staat daarom het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (Wp). De Wp wordt vastgesteld in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur (Standaard Test Condities).
Bij het bepalen van de opbrengst van een PV systeem, letten installateurs ondermeer op de orientatie ten opzichte van de zon en de hellingshoek van de plek waar de panelen op komen te liggen.
Zonnepanelen en zonnecel geschiedenis
Het fotovoltaisch effect is ontdekt door de Franse fysicus Antoine César Becquerel in 1839. Waarna de eerste zonnecel in 1883 werd gebouwd, deze bestong uit selenium en een beetje goud. Na veel experimenteren werd in 1941 de eerste zonnecel van silicium gemaakt. De jaren erna, is de silicium zonnecel steeds meer verbeterd qua rendement. Dit heeft als gevolg gehad dat de zonnepanelen industrie qua efficiëntie enorm verbeterd is en de zonnepanelen qua prijs enorm gedaald zijn.