Zonnepanelen groep aanleggen of niet

Bij Thyser krijgen wij vaak van onze klanten de vraag of een schone groep voor de zonnepanelen installatie geplaats moet worden of niet. Ook wordt daar vaak bij gevraagd wat er allemaal moet gebeuren in het geval er een schone groep voor de zonnepalen moet worden geplaatst.

Zonnepanelen tot aan 700 Watt/piek kunt u op een bestaande groep aansluiten

Tot aan 700 Watt/piek kunt u een zonnepanelen installatie op een bestaande groep aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij het zonnepanelen pakket 3 x 230 Watt zonnepanelen met een Mastervolt Soladin600 omvormer. Deze omvormer heeft een stekker welke u in elk bestaand stopcontact kunt steken en zo begint u Kwh terug te leveren. Let wel op dat u een meter heeft welke terug kan lopen of de Kwh registreert. Meer hierover bij: Teruglevermeter zonnepanelen

Boven de 700 Watt/piek aan zonnepanelen; schone groep aanleggen voorzien van een aardlek

Boven de 700 Watt/piek aan zonnepanelen vermogen, moet een zogeheten schone groep worden aangelegd, voorzien van een aardlek. Een reeds aanwezige aardlek kan worden gebruikt als er nog geen 4 groepen zijn ondergebracht (d.i. nl. het maximum). Het is wettelijk bepaald dat de gehele schone groep vrij moet zijn en blijven waar enkel de zonnepanelen installatie op wordt aangesloten.

Bij het aanleggen van een nieuwe groep is het vermogen van de zonnepaneleninstallatie uitgangspunt voor het bepalen van:

–          welke installatieautomaat (zekering) gebruikt moet worden,

–          hoe dik de bedrading moet zijn van de AC bekabeling en DC bekabeling en

–          welke aardlek gebruikt moet worden.

Zonnepanelen AC draaddoorsnede

Ook belangrijk is de draad doorsnede waar veel van onze klanten vragen over hebben. In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de eerste twee punten. Sommige leveranciers van omvormers hebben ook een designtool waarmee u een systeem kunt samenstellen. Meestal vindt u in deze tool ook een mogelijkheid om de draaddiktes van zowel AC als DC bekabeling te berekenen die moeten worden gebruikt voor een bepaalde installatie / omvormer. De afstand van de meterkast tot de omvormer speelt ook een rol. Voor de DC kant (zonnepanelen naar de omvormer kant) gebruiken wij standaard 4mm draad of ook wel genaamd MC4 draad. Voor lange afstanden van de zonnepanelen naar de omvormer of grote installatie van zonnepanelen gebruiken wij mogelijk MC6 DC draad of te wel 6mm draad van de zonnepanelen naar de omvormer.

draad
Groep 1
een of meer
enkele aders in buis

Groep 2
meeraderige kabel

Groep 3
enkele aders vrij in lucht verlegd met tussenruimte > doorsnede
doorsnede stroom zekering stroom zekering stroom zekering
mm A A A A A A
0.75 12 6 15 10
1.0 11 6 15 10 19 10
1.5 15 10 18 10* 24 20
2.5 20 16 26 20 32 25
4 25 20 34 25 42 35
6 33 25 44 35 54 50
10 45 35 61 50 73 63

Zonnepanelen aardlekschakelaar

Voor de kleinere systemen tot aan 3000 Watt/piek is dit standaard 30 mA. Maar voor de wat grotere systemen vanaf 3000 Watt/piek , kan de fabrikant voorschrijven een aardlekschakelaar van tenminste 100 mA. Zie hiervoor de installatiehandleiding van de betreffende omvormer.

Let op: De aardlekschakelaars bij een zonnepanelen groep van 30 mA zijn in plaats van een 100 mA verplicht, indien er op die lijn wandcontactdozen of verlichtingspunten zijn aangesloten.

Een aardlek met een hogere aanspreekstroom, dus van 100 mA in plaats van 30 mA is toegestaan als er op de lijn geen wandcontactdozen of lichtpunten zijn gezet; dus een aparte lijn naar een omvormer mag met een aardlek van 100 mA worden beveiligd.

Meer informatie op: Aardlekschakelaar meterkast bij zonnepanelen

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]