Hoe werkt zonne energie van zonnepanelen

Voor het opwekken van zonne-energie is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel ook elektriciteit, zij het wat minder.

Zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, de zonnecellen zetten het (zon)licht om naar elektrische spanning oftewel zonne-energie en de omvormer maakt van deze spanning wisselstroom voor het elektriciteitsnet (230 volt). De Zonnecellen worden gemaakt van silicium en elke zonnecel bevat twee lagen. De lagen van de zonnecellen hebben een scheidingsvlak en in één laag van de zonncel zit een p-type halfgeleider en in de andere laag zit een n-type halfgeleider. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Deze stroom is de zonne-energie, welk via busbars (de lijntjes op de zonnecel) naar de junction box (het kastje achter op het zonnepaneel) wordt gebracht. Deze zonne-energie wordt dan naar de omvormer gebracht om de stroom om te zetten naar bruikbare stroom voor in huis.

De fotovoltaïsche opgewekte zonne-energie kan aan het lichtnet geleverd worden (netgekoppeld systeem), in accu’s opgeslagen worden (voor verlichting of bijvoorbeeld voor communicatiesystemen op afgelegen plekken) of direct gebruikt worden om bijvoorbeeld een pomp aan te drijven (autonoom systeem).

Energie zonnepanelen

ü  Tip: vaak gestelde vraag: ‘Wat ik overdag produceer met zonnepanelen kan ik dat ’s avonds gebruiken?’

Als de zonne-energie die overdag wordt geproduceerd, niet door het huishouden wordt gebruikt, dan zal de elektriciteitsmeter meteen gaan teruglopen. Wat u dus s’avonds gebruikt produceert u overdag. De energieleverancier bekijkt bij uw jaarnota wat u verbruikt en trekt hiervan af wat er geproduceerd is door de zonnepanelen, dit betekent een lagere jaarnota dan wanneer u geen zonnepanelen heeft.  Uiteraard is dit afhankelijk van de capaciteit (het wattage) van het PV (Photovoltaisch) zonnepanelen systeem dat is geplaatst.

Het meest voorkomend is de levering van zonne-energie aan het lichtnet oftewel zonne-energie voor in huis, via een netgekoppeld systeem. Het opwekken van zonne-energie met een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om zonne-energie naar bruikbare stroom om te zetten, zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Zo’n compleet systeem wordt ook wel een PV zonnepanelen systeem genoemd (PhotoVoltaïsch-systeem).

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]