Zonnecellen

Zonnecellen worden gemaakt van silicium en de zonnecellen bevat twee van deze lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. De zonnecellen zetten het (zon)licht om naar elektrische spanning en de omvormer maakt van deze spanning wisselstroom voor het elektriciteitsnet (230 volt). Als de stroom die overdag wordt geproduceerd, niet door het huishouden wordt gebruikt, dan zal de elektriciteitsmeter meteen gaan teruglopen. Hiervoor moet de meter wel geschikt zijn of er geschikt voor worden gemaakt. Per saldo zal de stroomrekening dan lager uitvallen, afhankelijk van de capaciteit van het PV systeeem dat is geplaatst.

Zonnecellen hebben de grootste impact op de prijs van zonnepanelen

Zonnecellen hebben de grootste impact op zonnepanelen. De zonnecellen zijn bepalend voor de prijs en het rendement van de zonnepanelen. De prijs en het rendement van de zonnecellen en dus de zonnepanelen worden bepaald door de efficientie en de kwaliteit van de zonnecel. Het ligt aan de zonnepanelen fabrikant welke zonnecellen er worden ingekocht om de zonnepanelen het rendement en de prijs te geven voor de prijsklasse waar de zonnepanelen fabrikant zich op richt. Thyser selecteert uit elke prijsklasse de zonnepanelen fabrikant met de beste rendement/prijs verhouding van de zonnecel. Naast de rendement/prijs verhouding van zonnecellen, kan de zonnepanelen fabrikant ook de kosten van de zonnecellen verlagen door groot in te kopen, in een bepaald tijdsframe dat de prijzen laag liggen inkopen en door de zonnecellen zelf goedkoper te produceren. Thyser bekijkt deze prijsverlagingsstrategieen van de zonnecellen door zonnepanelen fabrikanten en tellen mee voor onze selectie van een zonnepanelen fabrikant.

De monokristallijne zonnecel en polykristallijne zonnecel

Bij zonnepanelen zijn de standaard zonnecellen welke in de standaard zonnepanelen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zitten, de monokristallijne en polykristallijne zonnecellen. Het grote verschil tussen deze twee cellen word gemaakt door de zonnepanelen waar de zonnecellen in zitten. De opbrengst van de zonnecellen doet niet zo zeer te zake; de zonnepanelen fabrikanten verwerken simpelweg meer of minder zonncellen in een zonnepaneel om uit te komen op het vereiste wattage, bijvoorbeeld op 230 Watt. Door meer of minder zonnecellen in het zonnepaneel te verwerken krijgen de zonnepanelen dus andere afmetingen, en dit is wel één van de grote verschillen.

Het eerste verschil is de kleur van de zonnecellen

Het eerste verschil bij de zonnecellen is meer de kleur, de monokristallijne zonnecellen zijn zwart en de polykristallijne zonnecellen zijn blauw.

ü  Tip: Wanneer u bijvoorbeeld een zwart dak heeft en zwarte zonnepanelen hierop wilt monteren is het mooier om zwarte monokristallijne zonnepanelen te nemen omdat deze zwarte zonnecellen hebben. Dit maakt het geheel volledig zwart in plaats van blauw en zwart.

De prijs van de zonnepanelen en van de zonnecellen

Het tweede verschil tussen Polykristallijn en Monokristallijne zonnecellen is de prijs. De prijs van zowel de zonnepanelen als de zonnecellen worden bepaald door de wereldmarkt. Wanneer er in de wereld meer vraag is naar Polykristallijne zonnepanelen zal de prijs hiervan hoger liggen dan voor monokristallijne zonnepanelen.

ü  Tip: Vraag daarom altijd aan Thyser welk type zonnecel/zonnepaneel op het moment beter in de markt ligt qua prijs.

De afmetingen van de zonnepanelen en van de zonnecellen

Het derde verschil bij de zonnecellen is de afmetingen. De zonnecellen verschillen in grootte en door de efficientie van de zonnecel en het aantal zonnecellen dat nodig is om tot een bepaald wattage (bijvoorbeeld 250 Watt) te komen worden de afmetingen van het zonnepaneel bepaald. De monokristallijne zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen worden vaak aangeboden met de afmetingen 1,58m x 0,81m en de polykristallijne zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen worden vaak aangeboden met de afmetingen 1,65m x 0,99m. Liggende aan de ruimte op uw dak passen de monokristallijne zonnepanelen beter of de polykristallijne zonnepanelen beter.

De geschiedenis van de zonnecellen

In 1839 ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het fotovoltaisch effect. Hierbij had hij een elektrolytische zonnecellen gebouwd bestaande uit twee metaalelektroden. Door de zonnecellen in een elektrolytoplossing te plaatsen constateerde Becquerel dat licht kan zorgen voor opwekking van electriciteit. De eerste zonnecellen werd in 1883 gebouwd, bestaande uit selenium en een beetje goud. In de periode daarna werd er veel geexperimenteerd.

De Amerikaanse uitvinder Russell Ohl patenteerde in het jaar 1941 de eerste zonnecellen die gemaakt waren van silicium. Het bedrijf waarvoor Ohl werkte zou de nieuwe uitvinding gebruiken om een zonnepaneel van kristallijn silicium te kunnen produceren. Dit gebeurde in het jaar 1954. In de jaren die volgden, bleven overige wetenschappers op deze zonnecel voortborduren en zij verbeterden steeds de opbrengst. In deze tijd ligt de efficiency van de zonnecel rond de 30% (in 1954 was dit 4% van het zonlicht).

De eerste keer dat op grote schaal gebruik gemaakt werd van zonne-energie was toen de zonnepanelen toe werden gepast in satellieten. Doordat de overheid van de Verenigde Staten in de zeventiger en tachtiger jaren het onderzoek naar zonne-energie steunde, was men in staat om de opbrengst van een zonnecel aanmerkelijk te verbeteren. Twee grote zonnecel producenten in de wereld zijn Spectrolab en Emcore Photovoltaics. Zonnecellen worden door fabrikanten in grote partijen gekocht waarna zij in hun eigen fabriek zonnepanelen fabriceren.

De prijzen van de zonnecellen en dus van de zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald en zitten nu op een prijsniveau dat subsidie nog steeds welkom, maar in principe niet meer nodig is. De terugverdientijd van de zonnepanelen ligt momenteel al tussen de 3 en 10 jaar, liggende aan subsidies of dat er kosten (https://thyser.nl/kosten_zonnepanelen) bespaard worden op de aanschaf van zonnepanelen. Thyser kan u over de toekomst van de zonnepanelen prijzen, kosten besparing en subsidies op zonnepanelen volledig adviseren.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]