Begrippen zonnepanelen uitleg
Watt/piek (Wp) van zonnepanelen
Watt/piek of Wp is een standaard meeteenheid van het zonnepanelen vermogen. Het vermogen van zonnepanelen wordt met elkaar vergeleken in Watt/piek. Bijvoorbeeld een 250 Watt/piek zonnepaneel met een 290 Watt/piek zonnepaneel. De opbrengst van de zonnepanelen uit het assortiment van Thyser leveren gemiddeld een opbrengst met een rendementsfactor van 0,9. Dus een 250 Watt/piek zonnepaneel levert op jaarbasis 225 Kwh.
kiloWatt (kW) van zonnepanelen
Een kiloWatt is 1000 Watt. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld een zonnepanelen installatie van acht zonnepanelen aan te duiden van 250 Watt/piek ieder, wat in totaal 2000 Watt of 2 kiloWatt is.
kilowattuur (kWh) van zonnepanelen
De opbrengst van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Kilowattuur of Kwh.
De opbrengst van de zonnepanelen uit het assortiment van Thyser leveren gemiddeld een opbrengst met een rendementsfactor van 0,9. Dus een 250 Watt/piek zonnepaneel levert op jaarbasis 225 Kwh.
Omvormer/inverter voor zonnepanelen
Een omvormer of inverter is een apparaat dat tussen de zonnepanelen en de meterkast in werkt om de gelijkstroom dat door de zonnepanelen geproduceerd wordt om te zetten in 230 Volt wisselstroom. Hierdoor kan de geproduceerde stroom van de zonnepanelen in huis verbruikt worden en aan het net teruggeleverd worden.
String van zonnepanelen
Een string is een aantal in serie aan elkaar geschakelde zonnepanelen
Azimut/orientatie van zonnepanelen
De azimut is de orientatie van de zonnepanelen en het aantal graden van deze orientatie. Bijvoorbeeld een orientatie/azimut op het zuid-oosten.
MPP Tracker – Maximum Power Point Tracker)
Een onderdeel in de omvormer dat constant op zoek is, in een string zonnepanelen, naar het optimale punt dat de meeste opbrengst genereert.
Zonnepanelen in een string kunnen het beste aangesloten worden op een aparte MPP tracker wanneer zonnepanelen van eenzelfde installatie verschillende hellingshoeken, orientaties, type zonnepanelen of last van schaduw hebben
Salderen
U betaalt momenteel rond de 0,25 eurocent per Kwh. Tot aan 5000 Kwh en wanneer u minder produceert dan dat u verbruikt ontvangt u 0,25 eurocent per Kwh. Dit heet salderen, uw verbruiksmeter loopt zeg maar terug met wat u geproduceerd heeft.