Subsidie en BTW

Direct een gratis en vrijblijvend gesprek? Neem contact op!

Neem contact op

Zonnepanelen door Thyser B.V. laten installeren

Subsidie zonnepanelen (Particulieren)

Helaas is er geen mogelijkheid voor particulieren om een subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Maar de btw teruggave geldt nog wel, waarbij particulieren op de volledige investering de 21% die ze betaald hebben kunnen terug vragen.
Nadat uw PV-installatie door Thyser B.V. is uitgevoerd krijgt u een duidelijk stappenplan en Q&A hoe u de btw bij de belastingdienst terug kan vragen. Hieronder staat in grote lijnen het stappenplan.

BTW op zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen aanschaft, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Als u zonnepanelen heeft en stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de omzetbelasting (btw). U hoeft zich echter niet in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Er zijn op internet allerlei bedrijfjes die aanbieden om de teruggave voor 100 tot 150 euro te regelen, maar het terugvragen van de btw is zo eenvoudig, dat je dit goed zelf kunt doen. Hieronder leest u hoe u in eenvoudige stappen de belasting terug kan vragen.

Doe je niets? Dat mag, maar dan krijg je ook niets terug

In theorie moet iedereen die zonnepanelen aanschaft elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar als je je niet aanmeldt als ondernemer krijg je van de Belastingdienst automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor 'kleine ondernemers'. In de praktijk vallen alle particulieren onder deze regeling. Nietsdoen heeft echter ook een nadeel: je kan dan geen btw over de aanschaf en installatie terugvragen. 

Wél btw terugvragen? Volg het stappenplan hieronder

Wil je wél je btw terugvragen en ben je nog geen ondernemer? Dan moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst en btw-aangifte doen over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.  Op het aanmeldformulier kun je (bij vraag 3) meteen ontheffing aanvragen voor de volgende kalenderjaren. Je hoeft dan maar één jaar btw-aangifte te doen, de jaren erna ben je vrijgesteld.

Stap 1: Formulier invullen: 'Opgaaf startende ondernemer'

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum. Als je de btw op jouw zonnepanelen wilt terugvragen, moet je jezelf aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.

Let op: de energierekening moet wel op uw naam staan.

Je moet de aanmelding doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt gekocht. Aanmelden voordat de panelen worden geïnstalleerd mag ook. Je kunt het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' gebruiken.. Let op: door een recente wijziging (december 2018) moet de BTW op de aanschaf van zonnepanelen binnen 6 maanden na aanschaf (installatie/factuurdatum) uiterlijk worden ingediend.

Stap 2: Reactie van de Belastingdienst

Binnen 5 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw aanmeldingsformulier heeft ontvangen, krijg je een brief van de Belastingdienst (de zogenoemde ´vaststelling´). Normaal gesproken zal de Belastingdienst hierin bevestigen dat je als ondernemer bent aangemerkt en jou in dezelfde brief een btw-nummer sturen. Weer 5 dagen later ontvang je per brief jouw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen. Weer enkele dagen later ontvang je je wachtwoord om digitaal jouw btw-aangifte te doen.

Stap 3: Btw-aangifte in het jaar van aankoop

Vanaf het moment dat je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst verneemt dat je ontheffing hebt gekregen van de verplichting tot btw-aangifte (je kunt daar al om vragen via het formulier in Stap 1). NB: misschien wil de Belastingdienst dat je de eerste btw-aangifte op papier doet. Je ontvangt dan per post het formulier 'Aangifte omzetbelasting’.

Subsidie zonnepanelen (Zakelijk)

De overheid vind het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen. Anders worden de klimaat doelstellingen van 2020 nooit gehaald. Deze doelstelling houdt in dat in 2020 van de energiebronnen die er zijn 16% duurzaam moet zijn. Kies je voor een zakelijke subsidie dan krijg je vrijwel standaard te maken met een extra fiscale aftrek. De onderneming zal dus winst moeten maken (of inkomen moeten hebben). Een subsidie is namelijk totaal niet relevant op het moment dat een onderneming verlies lijdt. De hoogte van een subsidie is dus afhankelijk van de belastingdruk van de onderneming en of uw verliezen in de toekomst nog mag verrekenen.

Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden voor een zakelijke gebruiker:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

In Nederland wordt er gebruik gemaakt van de investerings aftrek. In de zonnepanelen wereld kan KIA hiervoor worden toegepast. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst. De hoogte van deze aftrek is volledig afhankelijk van de andere investeringen die u heeft gedaan in het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Zonnepanelen komen ook in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek, ook wel EIA genoemd. De fiscale aftrek hiervoor bedroeg afgelopen jaar 55,5%. De overheid wil dit in 2019 terugbrengen naar 45 procent. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet de minimale capaciteit 25 kW zijn. Dit zijn ongeveer 85 zonnepanelen. Het maximale bedrag wat hierbij mag worden afgetrokken is €750,- per kW.

SDE+ subsidie voor grotere projecten

Jaarlijks worden er interessante subsidies verstrekt op basis van de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt opgewekt. Dit is vooral interessant voor non-profit bedrijven omdat het gaat over wat grotere projecten. Denk hierbij aan 15.000 wp, dit zijn circa 60 zonnepanelen. De overheid vergoed hier het verschil tussen de kosten van grijze en groene stroom.

Voor meer informatie omtrent subsidies verwijzen wij u graag naar de website Subsidie-Zonnepaneel2019.nl

Waarom Thyser B.V. zonnepanelen

  • Erkende installateur
  • Professioneel advies
  • 100% Garantie
  • Altijd vrijblijvende offerte
  • Hoge kwaliteit panelen
  • Neem vooral een vrijblijvend contact met ons op voor advies of offerte
    Neem contact op

Bel of mail ons voor vrijblijvend advies