Zonnepanelen forum
In plaats van een open forum over zonnepanelen, hebben wij gekozen voor een gesloten forum. U kunt uw vragen, opmerkingen en bevindingen over zonnepanelen naar ons emailen op het email-adres [email protected]. Wij zetten deze dan op dit zonnepanelen forum of zullen reageren op uw verzoek. Wij hebben dit besloten om forum vervuiling en onjuistheden over zonnepanelen te voorkomen.

1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Over het algemeen wordt er bij een gemiddeld gezin uitgegaan van een Kwh verbruik van tussen de 3500 en 4000 Kwh. Dit totaal verbruik aan Kwh kunt u terugvinden op de energierekening.

Bij Thyser zien wij vaak dat een hoog elektriciteitsverbruik te wijten is aan het veel aan laten staan van de PC. De elektriciteitsrekening kan al een aardig stuk verlaagd worden door de PC vaker uit te zetten of door een laptop te gebruiken in plaats van een PC. Een laptop is 4 keer zo zuinig en verbruikt 25% van wat een PC gebruikt aan elektriciteit per uur.

De opbrengst van een zonnepaneel kunt u bepalen door het wattage van het zonnepaneel te vermenigvuldigen met de factor 0,9. U heeft dus bij een zonnepaneel van 250 Watt bijvoorbeeld dus gemiddeld een opbrengst van 225 Kwh per jaar. Uit onze ervaring bij Thyser kunnen wij zeggen dat dit vaak wat hoger is, eerder een factor 0,95.

In het geval er op uw energierekening 3500 Kwh verbruik per jaar staat en u volledig duurzame elektriciteit wilt gebruiken heeft u dus 4000 Watt aan zonnepanelen nodig. Dit betekent 16 zonnepanelen van 250 Watt.

Dit is de theorie, in de praktijk wilt u niet meer Kwh produceren dan u verbruikt, anders krijgt u maar 0,06 eurocent van de energiemaatschappij per geproduceerd Kwh. Ook passen 16 zonnepanelen niet op de meeste Nederlandse daken.

Mocht u bijvoorbeeld 10 zonnepanelen van 250 Watt op uw dak plaatsen, dan heeft u in totaal 2500 Watt op uw dak geplaatst aan zonnepanelen en dit levert dan ongeveer 2250 Kwh per jaar op.

U betaalt momenteel rond de 0,25 eurocent per Kwh. Tot aan 5000 Kwh en wanneer u minder produceert dan dat u verbruikt ontvangt u 0,25 eurocent per Kwh. Dit heet salderen, uw verbruiksmeter loopt zeg maar terug met wat u geproduceerd heeft.

 

Hoeveel zonnepanelen heeft u dus nodig?

– Blijf met de zonnepanelen Kwh productie onder uw jaarlijkse Kwh verbruik

– Het aantal zonnepanelen dat op uw dak past, wannneer er maar drie zonnepanelen passen is het antwoord al duidelijk

– Blijf onder het maximale salderingsniveau van 5000 Kwh

 

2. Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Een vergunning voor zonnepanelen is enkel nodig wanneer uw pand een monument of beschermd stadsgezicht is. Daarnaast heeft u ook een vergunning nodig wanneer u afwijkt van de bouwvoorschriften. Thyser adviseert u hier volledig over en ook in de installatiehandleiding van Thyser word dit u uitgelegd. Een voorbeeld is dat bij een plat dak de afstand van de dakrand hetzelfde moet zijn als de hoogte van het zonnepaneel. Bij een 30 graden opstelling op een plat dak is de hoogte van het zonnepaneel ongeveer 50 cm, u dient dan ook 50 cm van de dakrand vandaan te blijven. U kunt in het pdf bestand meer hierover in detail lezen of u kunt bij uw gemeente meer informatie hierover vragen, vraag dan naar de bouwafdeling.

 

3. Krijgt mijn dak geen problemen door het gewicht van de zonnepanelen?

De daken in Nederland zijn over het algemeen stevig gebouwd en u hoeft zich over het algemeen geen zorgen te maken over de verzwaring voor de zonnepanelen. Bovendien geeft het installatiemateriaal plaats aan een

maximaal aantal stenen. Daarnaast zal Thyser u adviseren over de hoeveelheid stenen. Er kan op de bodem van het installatiemateriaal extra stenen geplaatst worden. Hoe meer zonnepanelen aan elkaar verbonden zijn, hoe minder stenen er nodig zijn, omdat de stellage steviger staat. Daarom is het bijvoorbeeld bij één enkel zonnepaneel wel raadzaam om op de bodem ook wat stenen te leggen. Hoe hoger de zonnepanelen geplaatst worden, hoe meer stenen er geplaatst moeten worden in verband met de wind.

Wanneer u zelf op het platte dak staat, drukt u al uw eigen gewicht op het dak op één vierkante meter. Stel u weegt 100kg en u kunt gewoon op het dak staan (en dit is eigenlijk vrijwel altijd het geval), dan kan het dak de stellage met zonnepanelen ook gewoon aan. Een zonnepaneel is 1.65m x 1.1m op een plat dak, dus in totaal 1,82m2. Met 40 x 40 stenen passen er 4 stenen op de rug van de stellage, dit is 15kg x 4 met daarbij 20kg van het zonnepaneel is dit in totaal 80kg. Legt u op de bodem of op de basis van de driehoek ook nog eens twee stenen, dan heeft u 110kg in totaal per 1,81m2. Per m2 is dit 60kg wat u maximaal bereikt met de verzwaring op uw dak met de zonnepanelen. Kunt u op het dak staan (wat eigenlijk altijd het geval is) dan kan de zonnepanelen stellage met de zonnepanelen en tegels ook op het dak staan.

 

4. De omvormer is voor een lager wattage dan de zonnepanelen installatie, verlies ik nu Kwh opbrengst?

Veel mensen denken dat de omvormer zich uitschakelt wanneer de productie van de zonnepanelen boven het aantal Kilowatt komt dat de omvormer aankan. De omvormer schakelt zichzelf niet uit, maar blijft simpelweg op het maximum produceren wat deze aankan. Indien er een SMA 2100TL maximaal 2200 Watt aankan, terwijl deze op een zonnepanelen installatie van 2500 Watt is aangesloten, zal deze op een topdag op 2200 Watt blijven steken. De 300 Watt welke wordt misgelopen, wordt ruimschoots gecompenseerd door de dagen waar er geen volle instraling is. In de Benelux is het klimaat zo dat er veel meer dagen zijn dat de omvormer niet op de top van 2200 Watt draait dan dat er wel zulke dagen zijn. Het levert meer opbrengst op aan kwh om een omvormer te nemen welke een wat lager Wp aankan dan de gehele zonnepanelen installatie daadwerkelijk is, dit heet ook wel onderdimensioneren. Kijk voor meer informatie op https://thyser.nl/omvormer-rendement-door-zonnepanelen

 

5. Hoe lang duurt het voor zonnepanelen terugverdiend zijn?

Gemiddeld zijn de Thyser zonnepanelen pakketten in Nederland terugverdiend binnen 4, 5 á 6 jaar. De terugverdientijd van uw zonnepanelen heeft te maken met verscheidene factoren. Aan de ene kant wordt de terugverdientijd bepaald door de opbrengst van uw zonnepanelen; hieronder vallen factoren als de hellingshoek, de orientatie of azimut van de zonnepanelen, het type omvormer, het type zonnepaneel. Aan de andere kant wordt de terugverdientijd bepaald door de kosten welke u bespaard met de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen. U kunt bij elk zonnepanelen pakket op de Thyser website de terugverdientijd berekening zien en ook vind u op de homepage links naar subsites welke u informatie geven over opbrengst verhoging en kostenbesparing bij de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen.

 

6. Moeten de zonnepanelen schoongemaakt worden?

De zonnepanelen kunnen een rendementsverlies leiden van enkele procenten en zo wat minder produceren. Dit heeft impact op grotere installaties, maar voor de particulier is het voor enkele zonnepanelen (tenzij u een grotere installatie heeft van boven de 15 zonnepanelen) eigenlijk niet de moeite. Maar u kunt er altijd een lap met wat water overheen halen, kijk wel uit dat u geen bijtende middelen gebruikt en kijk uit voor krassen. Lees meer hierover op https://thyser.nl/zonnepanelen_onderhoud

Heeft u andere vragen dan beantwoorden wij bij Thyser deze graag voor u, stuur een email met uw vraag naar [email protected]

[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]